Menu Sluit

Mentale klachten

Mentale klachten kunnen veel invloed op uw leven hebben en zijn daarnaast vaak ontstaan door gebeurtenissen in uw leven. In Medisch Centrum Randwijck (MCR) proberen we de context waarin uw klachten zijn ontstaan goed in kaart te brengen en samen met u op zoek te gaan naar wie of wat u nodig heeft om weer de dingen te kunnen doen die u graag doet. In de gesprekken met de hulpverlener komen deze 4 vragen aanbod:

  • Wat is er nodig om daar te komen?
  • Wat is er met je gebeurd?
  • Wat is je kracht en wat is je kwetsbaarheid?
  • Waar wil je naar toe?

De huisarts gebruikt ook regelmatig een vragenlijst van Positieve gezondheid. Uiteraard kunt u deze lijst alvast zelf gebruiken ter voorbereiding op uw bezoek. In MCR werken we samen met verschillende hulpverleners (doorklik link1). Uw huisarts kijkt samen met u welke hulpverlener het beste past bij uw probleem, kracht en kwetsbaarheid. Enkele voorbeelden zijn de buurtcoach, een beweegcoach, de psycholoog en een psychosomatisch fysiotherapeut.

We bieden ook begeleiding bij:

Medicatie voor mentale problemen

Indien u medicatie gebruikt voor ADHD of voor angst of depressie of slaapproblemen, spreken we u graag 1 tot 2 keer per jaar over het effect, de eventuele bijwerkingen en mogelijke aanpassingen. De meeste medicijnen voor mentale klachten kunnen na verloop van tijd ook weer worden afgebouwd of moeten worden aangepast aan veranderde situaties. Soms is het van belang om de bloeddruk en hartslag te blijven controleren zoals bij ADHD medicatie. Ook kan het zijn dat uw mediatie niet goed samen gaat met bepaalde medicijnen die u wel nodig hebt (nu of in de toekomst). Uw huisarts en uw apotheker kunnen u hier goed over informeren.

Medicatie afbouwen

Veel mensen met medicijnen voor mentale klachten of slapeloosheid, kunnen na verloop van tijd de medicatie weer verminderen of helemaal afbouwen. Dit is voor veel mensen een spannend proces. Afbouwen van medicijnen is maatwerk en dat betekent dat we voor u een individueel afbouwschema maken aangepast aan uw situatie en geheel in uw tempo. Uw huisarts en uw apotheker kunnen u hier goed over informeren en bij begeleiden.

Soms ontstaan er ontwenningsklachten en ook hierbij kunnen we u ondersteunen en indien nodig schakelen we een psycholoog tijdelijk in om zorgen over terugkeer van mentale klachten op te vangen. Ons doel is hierbij: minder slikken indien mogelijk, maar wel zoveel als nodig is.


Contact
Contact